Нажимая на кнопку "Задать вопрос", я даю согласие на обработку персональных данных

Задать вопрос
Задать вопрос
  • Цінності Мартина Борулі ПЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

    • 07 November 2020
    • Ответ оставил: umidovboburbek

    Объяснение:

    Морально-етичні проблеми в комедії Івана Карпенка-Карого "Мартин Боруля"

    Драматургічна спадщина І. К. Карпенка-Карого — це самобутнє й цікаве явище в історії вітчизняної театральної культури. Невмирущу славу принесли митцеві його сатиричні комедії: "Сто тисяч", "Хазяїн", "Суєта". Сюди ж належить і комедія "Мартин Боруля", яка піднімає важливі морально-етичні проблеми і цим самим стає в ряд безсмертних творів.

    Драматург високо підносив роль сміху як засобу боротьби з людськими вадами. Дійсно, сміх — могутня зброя: те, над чим посміялися, втрачає свою значимість і з кумира перетворюється на предмет кепкування. Сміх примушує кожного з нас критично подивитися на себе і прагнути позбавитись тих чи інших недоліків у своєму характері.

    Сюжет комедії "Мартин Боруля" письменник будує на дійсних фактах з життя родини Тобілевичів: батько драматурга, який довгий час служив управителем поміщицьких маєтків, вирішив домогтися визнання свого роду дворянським. На це пішло чимало часу — і марно: дворянство не було доведено, оскільки прізвище в старих документах було Тобелевич, а в нових — Тобілевич. Карпенко-Карий використав цей факт, аби висміяти намагання простої людини вибитися в дворяни, хибно думаючи, що цим можна в чомусь вивищитися над іншими.

    Головний, персонаж комедії— це людина із заможної верхівки села. Мартин Боруля не засліплений жадобою збагачення, не позбавлений деяких рис гуманності. Та, на жаль, це натура, скалічена духовно нездоланним прагненням вийти "на дворянську лінію". Коли б його спитали, навіщо йому те дворянство, він, певно, не зміг би пояснити як слід своє дивне бажання. Читаючи комедію, ми бачимо, що Мартин — гарний сім'янин, у домі порядок і достаток; і авторитет, і гроші — все це у нашого героя є. Чого ж йому ще треба? Виявляється, треба титула дворянського, який, на думку Мартина, зробить його паном, а пан — це не мужик...

    • НЕ НАШЛИ ОТВЕТ?
    Если вас не устраивает ответ или его нет, то попробуйте воспользоваться поиском на сайте и найти похожие ответы по предмету школьной программы: українська література.
    На сегодняшний день (25.04.2024) наш сайт содержит 65597 вопросов, по теме: українська література. Возможно среди них вы найдете подходящий ответ на свой вопрос.
  • Нажимая на кнопку "Ответить на вопрос", я даю согласие на обработку персональных данных

    Ответить на вопрос

Последние опубликованные вопросы

чому головний герой новели Миколи Хвильового «Я (Романтика)» використав латинське слово «інсургерти», а не український відповідник «повстанці» Сделайте план пожалуйста для джури вирушають у дорогу Срочнооо!!! Напишіть твір -роздум на тему «Пізнаєш істину - увійде тоді в кров твою сонце» За що народ шанує пісні Марусі Чурай? як швидко вивчити вірш? Мені тринадцятий минало Ваші поради які художні засоби найчастише вживаються в колисковій пісні Напишіть твір ( обсяг до двох сторінок) на тему "Князь Ігор - справжній герой чи самовпевнений і зарозумілий авантюрист?"​ переказ твору нам жити на цій планеті​ Цінності Мартина Борулі ПЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ твір на тему захар беркут Епос вірша "Мені тринадцятий минало"????? Срочно треба !!!!!​ Події в поемі "Слово..." відбуваються в такій послідовності: 1.Плач Ярославни - Величання ігоря та його війська - Ігор вирушає в похід - Друга битва з половцями - Золоте слово - Втеча Ігоря з полон...
*{ message }*