Нажимая на кнопку "Задать вопрос", я даю согласие на обработку персональных данных

Задать вопрос
Задать вопрос
  • традиции и приметы запорозьких козаків

    • 25 December 2020
    • Ответ оставил: bredundimaownbp9

     У великій шані в козаків перебувало побратимство. Кожен козак віддавав своє життя за волю родичів і побратимів. На знак побратимства вони мінялися хрестами з тіла, а все інше було спільне. Вони дарували один одному коней, зброю. В боях билися поруч й рятували один одного або захищали своїм тілом. Побратимство надавало великої сили. Воно було однією з таємних причин їх непереможності. 
      Повернувшись з походу, козаки ділили здобич. Потім починали гуляти. У пияцтві та гулянні вони старалися перевершити один одного. Але вживати спиртне під час військових походів було заборонено. За пияцтво, як і за зраду, передбачалася смертна кара. У жодній армії світу не було таких вимог. 
    Відгулявши кілька днів козаки поверталися в буденне життя. Вставали до сходу сонця, йшли на річку купатися, їли житнє борошно з водою і засмаженою олією. Кожен носив свою ложку у халяві чобота. Потім бралися кожен до свого діла: хто латав, хто прав свій одяг чи лагодив зброю, інші поралися біля човнів та коней, займалися господарством. Юнаки змагалися в їзді на конях, стрільбі, кидалися один на одного та боролися. 
    Виганяючи ворога з рідного краю, козаки брали чимало хлопців із собою на Січ і віддавали в науку до куренів. Коли хлопчикові виповнювалося 14 років, той козак, що привіз його, брав свого вихованця щоб той чистив зброю, порався біля коня, всіляко допомагав у походах. Опівдні на башті стріляли з гармати. Цим пострілом кликали на обід. Тоді ставали всі в коло біля образів і отаман читав їм "Отче наш” і тільки після цього приступали до їжі. Надвечір подавали вечерю. Добре поївши, козаки збиралися на майдані або над Дніпром до пісень, жартів, танців. Коли ставало нудно, вони починали готуватися до новго походу. 
    За злочини покарання і страти призначалися різні. Застосовувалися: привґязання до гармати за зневагу до начальства, за грошовий борг; шмагання нагаєм за злодійство. Найпопулярнішою стратою було забивання киями. Також використовували шибениці. Найстрашнішим було закопування злочинця живим в землю.

    http://kalnysh.at.ua/publ/11-1-0-23 

    • НЕ НАШЛИ ОТВЕТ?
    Если вас не устраивает ответ или его нет, то попробуйте воспользоваться поиском на сайте и найти похожие ответы по предмету школьной программы: українська література.
    На сегодняшний день (28.03.2024) наш сайт содержит 65597 вопросов, по теме: українська література. Возможно среди них вы найдете подходящий ответ на свой вопрос.
  • Нажимая на кнопку "Ответить на вопрос", я даю согласие на обработку персональных данных

    Ответить на вопрос

Последние опубликованные вопросы

чому головний герой новели Миколи Хвильового «Я (Романтика)» використав латинське слово «інсургерти», а не український відповідник «повстанці» Сделайте план пожалуйста для джури вирушають у дорогу Срочнооо!!! Напишіть твір -роздум на тему «Пізнаєш істину - увійде тоді в кров твою сонце» За що народ шанує пісні Марусі Чурай? як швидко вивчити вірш? Мені тринадцятий минало Ваші поради які художні засоби найчастише вживаються в колисковій пісні Напишіть твір ( обсяг до двох сторінок) на тему "Князь Ігор - справжній герой чи самовпевнений і зарозумілий авантюрист?"​ переказ твору нам жити на цій планеті​ Цінності Мартина Борулі ПЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ твір на тему захар беркут Епос вірша "Мені тринадцятий минало"????? Срочно треба !!!!!​ Події в поемі "Слово..." відбуваються в такій послідовності: 1.Плач Ярославни - Величання ігоря та його війська - Ігор вирушає в похід - Друга битва з половцями - Золоте слово - Втеча Ігоря з полон...
*{ message }*