Нажимая на кнопку "Задать вопрос", я даю согласие на обработку персональных данных

Задать вопрос
Задать вопрос
    • 19 November 2020
    • Право
    • Автор: shorska23

    16- річний десятикласник у вільний від навчання час улаштувався працювати у фірму. Через півроку керівник повідомив його про звільнення через постійні запізнення на роботу, за що працівнику двічі оголошували догану, а також через низьку якість роботи.

    • 19 November 2020
    • Ответ оставил: RenaRenaRena

    Неповнолітні працівники мають право:

    на скорочену тривалість робочого часу (ст. 193 КЗпПУ): у віці 16—18 років — 36 годин на тиждень; у віці 15—16 років (для учнів віком 14—15, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпП);

    щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час.

    на виплату заробітної плати за скороченої тривалості щоденної роботи в такому самому розмірі, як працівникам відповідної категорії за повної тривалості щоденної роботи (ст. 194 КЗпПУ);

    Звільнення неповнолітнього працівника за ініціативою підприємства допускається лише з відома районної або міської комісії у справах неповнолітніх.

    Звільнення на підставах, пов'язаних з реорганізацією, скороченням штату (п. 1 ст. 40 КЗпП), виявленням невідповідності посаді (п. 2 ст. 40 КЗпП)  здійснюється лише у виняткових випадках і не допускається без обов'язкового працевлаштування (ст. 198 КЗпП).

    У разі систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку; прогулу без поважних причин; неявки на роботу протягом більше 4 місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності і т.д. Проте навіть описані в КЗпП підстави для звільнення носять частково суб’єктивний характер.

    Тому закон гарантує право як на оскарження накладеного дисциплінарного стягнення та захист від звинувачень роботодавця, так і на захист від незаконного звільнення. Якщо працівник вважає, що дисциплінарне стягнення, яке застосував роботодавець, необгрунтовано або не відповідає тяжкості вчиненого проступку, він може звернутися до органів, що розглядають трудові спори в порядку, передбаченому КЗпП. Якщо працівник вважає, що звільнений незаконно, він може звернутися в суд.

    Слід врахувати, що в разі незаконного звільнення або іншого грубого порушення трудового законодавства стосовно неповнолітнього працівника керівник може бути притягнений до відповідальності за п. 2 ст. 172 Кримінального кодексу і понести покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 нмдг (від 850 до 1700 грн) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або виправних робіт на строк до двох років, чи арешту на строк до шести місяців.

    1. Ми не знаємо умови роботи десятикласника - мооже вони не віддповідали нормам законодавства

    2. Керівник повинен був брати письмові пояснення перед ддоганою

    3. Десятикласник має право на поновленння зважаючи на обставини

    • НЕ НАШЛИ ОТВЕТ?
    Если вас не устраивает ответ или его нет, то попробуйте воспользоваться поиском на сайте и найти похожие ответы по предмету школьной программы: право.
    На сегодняшний день (28.03.2024) наш сайт содержит 5575 вопросов, по теме: право. Возможно среди них вы найдете подходящий ответ на свой вопрос.
  • Нажимая на кнопку "Ответить на вопрос", я даю согласие на обработку персональных данных

    Ответить на вопрос

Последние опубликованные вопросы

Здравствуйте! Помогите пожалуйста ответить на вопросы и найти нужную статью или статьи, не знаю какие статьи подходят для ответа больше всего, помогите пожалуйста, если не трудно, очень срочно нужн... Сделка, совершенная 8-летним, не являющаяся мелкой бытовой 1) действительна 2) оспорима 3) ничтожна можно ли получить гражданство в германии через сестру бабушки​ Составить претензионное заявление в адрес предполагаемого работодателя по вопросу о том, что Вам продолжительно не выплачивается заработная плата. согласны ли вы с тем что одно и тоже лицо не может занимать должность президента более двух сроков подряд? почему? поразмышляйте пожалуйста своими словами Односторонний договор – это договор …. А) в котором присутствует только одна сторона Б) в котором у одной стороны только права, а у другой только обязанности В) это безвозмездный договор Г) это дог... Какой из перечисленных ниже способов принудительного изъятия права собственности является безвозмездным: А) Конфискация. Б) Изъятие земельного участка ввиду его ненадлежащего использования. В) Отчу... В Российской Федерации признаются частная, государственная, _________ и иные формы собственности. А) личная Б) муниципальная В) общая Г) совместная если я закажу доставку hqd по почте России мне отдадут посылку?​ . Юридически обеспеченная возможность собственника определить судьбу вещи путем совершения юридических актов в отношении этой вещи, называется: А) Право владения. Б) Право распоряжения. В) Право по... Передача имущества, находящегося в государственной и муниципальной собственности в собственность граждан и юридических лиц, называется: А) Национализация. Б) Приватизация. В) Социализация. Г) Конфи... Передача имущества, находящегося в государственной и муниципальной собственности в собственность граждан и юридических лиц, называется: А) Национализация. Б) Приватизация. В) Социализация. Г) Конфи...
*{ message }*