Нажимая на кнопку "Задать вопрос", я даю согласие на обработку персональных данных

Задать вопрос
Задать вопрос
  • Реферат кримський ханат

    • 28 April 2011
    • Ответ оставил: Ivochk

    В парі з тим, як Литва пучнявіла українськими й білоруськими територіями, на південньому сході Европи розкладалася сила великоїтатарської держави, що в половині XIII ст. розкинулася від Уралу, здовж чорноморського узберіжжя, по Дунай. Смерть татарського хана Усбека (1340), що за нього прийняла Золота Орда магометанізм, започаткувала розвал татарської імперії. Чотири монгольські племена, що на них спіралася колись могутність джінгіс-ханів, змагають тепер до самостійности. Начальники поодиноких орд починають криваві міжусобиці, що м. і. позволили великому литовському князеві Витовтові посунути межі своєї держави аж до Чорного Моря.

    В 1380 р. на Куликовому полі, над Доном, стрічає татар перший розгром з боку московського князя Дмитра. В 1399 р. розгромив зате хан Тамерлян війська Витовта над Ворсклою. Це ломить силу великого литовського князя й зупинює його гін до Чорного Моря, але не усуває його впливу на внутрішню політику Золотої Орди, що з неї вилонюється, як самостійна держава, Перекопська або Кримська Орда.

    Її основоположником був один з намісників західньої орди, Хаджі-Гірей (1450), що обороняючи свою самостійність від Золотої Орди, найшов собі опору в литовсько-польскому союзі. Колиж Казимир Ягайлович, воюючи з Москвою, заприязнився з Золотою Ордою, тогочасний хан Кримської Орди Менглі-Гірей (1467-1515) порозумівся з московським князем Іваном III (1474). В 1480 р. скинула Московщина татарську зверхність, а в 1502 р. розпалася Золота Орда, під ударами Івана III й Менглі-Гірея, остаточно.

    Її місце зайняли три самостійні орди — Казанська, Астраханська й Кримська. Перші дві недовго раділи своєю самостійністю. В 1552 р. піддається московському князеві Іванові IV Казань, а в 1556 р. Астрахань, і тільки татарський Крим могутніє та на цілі століття стає зморою України. Помагає йому в цьому «самодержець всея Руси» в Москві й нова східньо-европейська потуга — Туреччина.

    • НЕ НАШЛИ ОТВЕТ?
    Если вас не устраивает ответ или его нет, то попробуйте воспользоваться поиском на сайте и найти похожие ответы по предмету школьной программы: информатика.
    На сегодняшний день (26.04.2024) наш сайт содержит 109573 вопросов, по теме: информатика. Возможно среди них вы найдете подходящий ответ на свой вопрос.
  • Нажимая на кнопку "Ответить на вопрос", я даю согласие на обработку персональных данных

    Ответить на вопрос

Последние опубликованные вопросы

16. Шифр кодового замка является двузначным числом. Буратино забыл код, но помнит, что сумма цифр этого числа, сложенная с их произведением, равна самому числу. Напишите все возможные варианты кода... S<13 и не s чётное Получено сообщение, информационный объем которого равен 32 битам. Чему равен этот объем в байтах Каждый переданный кодовый символ может принят ошибочно с фиксированным вероятностью P Решать задачку по этой формуле P(zj/Uk) = P/N-1 при j≠k I-p при j=k В дощечку в ряд вбито 10 гвоздиков, таким образом, получилось 9 последовательных промежутков между ними. Длины промежутков (подряд, слева направо) оказались равны 7, 2, 8, 4, 3, 9, 5, 1, 6. Между н... Кто может подсказать почему не работает секундомер? (не добирает 60 секунд следовательно не переходит на следующую минуту) язык Python import time from tkinter import * from datetime import datetim... Pyhon (Информатика) Решить задачу: На тренировках спортсмен ежедневно пробегает некоторую дистанцию, с каждым днем увеличивая ее на 10%. Составить программу, определяющую по расстоянию, преодоленн... совокупность средств и правил взаимодействия человека с компьютером​ Что такое информатика в ИБ кратко 1) 1561 +7361 в 8-ичной системе счисления2) 1101011 + 11011 в 2-ичной системе счисления3) 101001 * 101 в 2-ичной системе счисления4) 95FA * D23 в 16-ичной системе счисления5) 1654 * 453 в 8-ичной с... 1)Какая антивируснал програма устоневлена на вашем компютере или мобильном устроистве, по каким параметерам вы ее выберали? ПАЖАЛУСТА ПОМОГИТЕ УМАЛЯЮ СРОЧНО!!!!!!!!!! ​ Орташа терендиги 1225 м болатын мухит ​
*{ message }*